Castell de Concabella – Espai Pedrolo

c/ La font s/n 25211 Concabella Lleida 973 520 030 - info@espaipedrolo.cat
Pedrolo, més enllà dels límits

Publicacions

Títol: Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982)
Autor: Xavier Ferré Trill
Editorial: Edicions del 1979
Col·lecció: «Llevat», 7
Maquetació: Joan Carles Isal
Portada: Jordi Borràs
Pàgines: 286
Edició: Gener del 2015
Preu: 17€
ISBN: 978-84-943589-3-7

SINOPSI

Manuel de Pedrolo i la nació analitza la relació entre literatura i compromís intel·lectual. Biografia politicoliterària que encerta a trobar una combinació adequada dels eixos literatura/vida nacional i context/ideologia.

Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) analitza la relació entre literatura i compromís intel·lectual en la trajectòria Manuel de Pedrolo entre els anys cinquanta i vuitanta, un període ben significatiu de presa de posicions. El període que va entre el caient cap al darrer franquisme i la desclosa de la reforma postfranquista és quan es construeix un nou relat oficialista –que encara campa amb prou desvergonyiment (els média del règim “obliden” el que suposa deslegitimació) –sobre una dita ‘transició
modèlica’ (sic) i les seves conseqüències. Conseqüències minoritzadores per repressives que Pedrolo definia amb un altre relat.

«No podem sinó destacar –i recomanar, per tant–, aquesta arrodonida biografia politicoliterària de l’autor de l’Aranyó que encerta a trobar una combinació adequada dels eixos literatura/vida nacional i context/ideologia. Havent contribuït a rescatar, una vegada més, l’obra d’una altra destacada figura de la nostra postergada perifèria nacional, Xavier Ferré demostra que, respecte de Manuel de Pedrolo, també des d’un exili interior, en aquest cas literari, fou possible repensar les bases nacionals del nostre país, amb què coadjuvà decisivament en temps tan difícils a la nostra pervivència com a poble.»

Extret del Pròleg de Fermí Rubiralta

AUTORS
Xavier Ferré Trill (Reus, 1962). Professor de la Universitat Rovira i Virgili. El seu àmbit d’estudi és la història del pensament polític i cultural. Darrerament ha publicat Ramon Amigó i Anglès, pedagog del territori (1925-2011). Aportació a la sociabilitat cultural (PAM, 2013) i ha editat l’assaig de Joan Fuster Ortells, Dues Visions (URV, 2014).

Llibre: Lletra per a la batalla – Memòria literària de l’esquerra independentista, de Ferrran Dalmau

El Pedrolo més compromès políticament.

Pàg. 151. A través de la paraula escrita, LLETRA PER A LA BATALLA proposa un viatge pels territoris oblidats de la memòria literària de l’esguerra independentista en els quals prenen protagonisme els seus elements principals: llibres, autors i editorials, per tal de que aquesta part del patrimoni col·lectiu que resta en situació d’abandó, pugui ser integrada en el paisatge actual que ha contribuït a edificar i serveixi per generar reflexió i activitat
en l’avui.